SLIDER ZDJĘĆ

W czym mogę pomóc?
Sprawdź moją ofertę współpracy i wybierz opcję najlepszą dla siebie!
  • Współpraca online
    Ta sama jakość usługi- wygodniejsza forma.
    Sprawdzam
  • Współpraca stacjonarna
    Chcesz skonsultować się osobiście? Zapraszam do współpracy stacjonarnej. Spotkajmy się i omówmy plan działania :)
    Sprawdzam
  • Ogarnij to sam/a!
    Gotowe rozwiązania dostepne już w krótce :)
    Czekam
POZNAJMY SIĘ!
Hej! W czym mogę pomóc? :)
Mam na imię Agnieszka i jestem dietetykiem z zawodu i pasji. Specjalizuję się w żywieniu w chorobach. Wierzę, że dobra dieta jest kluczem do dobrego zdrowia. Pomogę Ci poprawić Twoje samopoczucie oraz wyniki badań.

Zapisy na kwiecień!

Jeśli chcesz ze mną współpracować, zapraszam do zapisów na miesiąc kwiecień.

marzec 2023

ZNIŻKA 10% NA BADANIA W ŚLA I BADAJ.TO

Badanie miesiąca w ŚLA i BadajTo! Badania związane z tarczycą tańsze w miesiącu marcu!

październik 2022

ZMIANA CEN ZA WSPÓŁPRACĘ W PARZE

1 miesiąc współpracy 2 osób z dietetykiem 650zł 3 miesiące współpracy 2 osób z dietetykiem 1650 zł (550 zł/ 1 miesiąc)

marzec 2023

BON PODARUNKOWY

Od teraz możesz podarować komuś Bon na dowolną usługę dietetyczną. Wartość Bonu zgodnie z cennikiem. Zainteresowana/y? Napisz do mnie mail!

luty 2023

Wszystko o radiskach

Kolorowe radiski. Zdjęcie z unsplash. radiska.dietetyk.pl



Radiski to po śląsku rzodkiewki. Te małe, niepozorne warzywa kryją w sobie mnóstwo witamin i minerałów a do tego są niskokaloryczne (16 kcal w 100g). Radiski składają się głównie z wody oraz cechuje je wysoka zawartość błonnika.  Na zdjęciu przedstawiono porcję o wadze 102g.

102 gramy radisek. autor: Agnieszka Bąk. radiska.dietetyk.pl



Jak przechowywać radiski? 

Znam dwa sposoby na przechowywanie radisek. Pierwszym ze sposobów jest trzymanie całego pęczka w naczyniu z wodą, jak kwiaty.  Drugim sposobem jest odkrojenie radisek od liści, umycie ich i przechowywanie w pojemniku, w lodówce. Pozostawione ich samych sobie na kuchennym blacie spowoduje, że szybko stracą jędrność a ich liście zaczną gnić. 

Co zawierają i jakie mają właściwości? 

Radiski to bogactwo dobrych składników. Zawierają przeciwutleniacze, mnóstwo witaminy C oraz witaminy A i K, potas, wapń, magnez, żelazo, cynk. Substancje zawarte w rzodkiewce wspomagają trawienie i pobudzają apetyt, działają wykrztuśnie, bakteriostatycznie i grzybobójczo, wzmacniają włosy oraz paznokcie. Oprócz tego mają działanie moczopędnie, co ma dobry wpływ na nerki oraz mają niezwykłą zdolność do stabilizacji w organizmie poziomu bilirubiny co jest istotne przy żółtaczce.

Radiski (jak każdy produkt spożywczy) nie są idealne. W zależności od czasu uprawy (jesień/wiosna), gleby czy nawożenia mogą zawierać szkodliwe substancje takie jak azotany, kadm czy ołów. 
Azotany najczęściej kumulują się w radiskach przez nadmierne nawożenie ich nawozami wysokoazotanowymi. Z kolei kadm i ołów najczęściej kumulują z gleby. Mimo to nie należy się obawiać jedzenia radisek. Nawet jeśli zawierają wymienione szkodliwe substancje, to ich ilość będzie na tyle mała, że organizm bez problemu sobie z nimi poradzi.
Warto wybierać radiski z upraw ekologicznych (zmniejszy to prawdopodobieństwo wystąpienia w nich niebezpiecznych substancji) oraz wybierać te, które mają idealnie zielone liście. Żółte liście sygnalizują nam wysoką zawartość azotanów.

Dlaczego mają różne kolory?

Różne odmiany radisek posiadają różne kolory: czerwoną, żółtą, białą a nawet czarną jednak wszystkie posiadają podobne właściwości oraz wpływ na nasz organizm.  

Jak jeść radiski? 

Jeść można nie tylko korzeń radiski ale także jej liście i kiełki! Można je jeść na surowo, piec a nawet kisić!
Poniżej 3 pomysły na wykorzystanie tych 3 części radiski.

Korzeń, kiełki i liście radiski. Agnieszka Bąk. radiska.dietetyk.pl





PESTO Z LIŚCI RADISKI

Przygotowanie
Liście rzodkiewki dokładnie opłucz, osusz i wrzuć do pojemnika blendera.
2 ząbki czosnku obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do liści rzodkiewki. Dorzuć 4 łyżki podprażonych ziaren słonecznika i 3 łyżki startego parmezanu.
Dodaj 100 ml oliwy z oliwek, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki zmiksuj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Jeśli pesto jest za gęste dodaj więcej oliwy i ponownie zmiksuj.



PASTA Z ŁOSOSIA Z KIEŁKAMI

Przygotowanie
Opakowanie łososia wędzonego wymieszaj z jogurtem greckim lub serkiem twarożkowym kanapkowym. Dodaj nasiona słonecznika, posiekanego ogórka kiszonego i garść kiełków rzodkiewki. Wymieszaj, pastę podawaj na pieczywie.



PROSTA SURÓWKA Z RADISEK

Przygotowanie

Pęczek rzodkiewki umyć, osuszyć, odciąć nać. Główki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, delikatnie posolić. Dodać ok. 3 łyżek posiekanego koperku i 3 łyżki jogurtu naturalnego. Dokładnie wymieszać. Najlepiej smakuje schłodzona.