Radiski to po śląsku rzodkiewki. Te małe, niepozorne warzywa kryją w sobie mnóstwo witamin i minerałów a do tego są niskokaloryczne (16 kcal w 100g). Radiski składają się głównie z wody oraz cechuje je wysoka zawartość błonnika. Na zdjęciu przedstawiono porcję o wadze 102g.
Jak przechowywać radiski?
Znam dwa sposoby na przechowywanie radisek. Pierwszym ze sposobów jest trzymanie całego pęczka w naczyniu z wodą, jak kwiaty. Drugim sposobem jest odkrojenie radisek od liści, umycie ich i przechowywanie w pojemniku, w lodówce. Pozostawione ich samych sobie na kuchennym blacie spowoduje, że szybko stracą jędrność a ich liście zaczną gnić.Co zawierają i jakie mają właściwości?
Radiski to bogactwo dobrych składników. Zawierają przeciwutleniacze, mnóstwo witaminy C oraz witaminy A i K, potas, wapń, magnez, żelazo, cynk. Substancje zawarte w rzodkiewce wspomagają trawienie i pobudzają apetyt, działają wykrztuśnie, bakteriostatycznie i grzybobójczo, wzmacniają włosy oraz paznokcie. Oprócz tego mają działanie moczopędnie, co ma dobry wpływ na nerki oraz mają niezwykłą zdolność do stabilizacji w organizmie poziomu bilirubiny co jest istotne przy żółtaczce.Radiski (jak każdy produkt spożywczy) nie są idealne. W zależności od czasu uprawy (jesień/wiosna), gleby czy nawożenia mogą zawierać szkodliwe substancje takie jak azotany, kadm czy ołów.
Azotany najczęściej kumulują się w radiskach przez nadmierne nawożenie ich nawozami wysokoazotanowymi. Z kolei kadm i ołów najczęściej kumulują z gleby. Mimo to nie należy się obawiać jedzenia radisek. Nawet jeśli zawierają wymienione szkodliwe substancje, to ich ilość będzie na tyle mała, że organizm bez problemu sobie z nimi poradzi.
Warto wybierać radiski z upraw ekologicznych (zmniejszy to prawdopodobieństwo wystąpienia w nich niebezpiecznych substancji) oraz wybierać te, które mają idealnie zielone liście. Żółte liście sygnalizują nam wysoką zawartość azotanów.
Dlaczego mają różne kolory?
Różne odmiany radisek posiadają różne kolory: czerwoną, żółtą, białą a nawet czarną jednak wszystkie posiadają podobne właściwości oraz wpływ na nasz organizm.Jak jeść radiski?
Jeść można nie tylko korzeń radiski ale także jej liście i kiełki! Można je jeść na surowo, piec a nawet kisić!Poniżej 3 pomysły na wykorzystanie tych 3 części radiski.
Przygotowanie
Liście rzodkiewki dokładnie opłucz, osusz i wrzuć do pojemnika blendera.
2 ząbki czosnku obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do liści rzodkiewki. Dorzuć 4 łyżki podprażonych ziaren słonecznika i 3 łyżki startego parmezanu.
Dodaj 100 ml oliwy z oliwek, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki zmiksuj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Jeśli pesto jest za gęste dodaj więcej oliwy i ponownie zmiksuj.
Liście rzodkiewki dokładnie opłucz, osusz i wrzuć do pojemnika blendera.
2 ząbki czosnku obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do liści rzodkiewki. Dorzuć 4 łyżki podprażonych ziaren słonecznika i 3 łyżki startego parmezanu.
Dodaj 100 ml oliwy z oliwek, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki zmiksuj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Jeśli pesto jest za gęste dodaj więcej oliwy i ponownie zmiksuj.
PASTA Z ŁOSOSIA Z KIEŁKAMI
Przygotowanie
Opakowanie łososia wędzonego wymieszaj z jogurtem greckim lub serkiem twarożkowym kanapkowym. Dodaj nasiona słonecznika, posiekanego ogórka kiszonego i garść kiełków rzodkiewki. Wymieszaj, pastę podawaj na pieczywie.
PROSTA SURÓWKA Z RADISEK
Przygotowanie
Pęczek rzodkiewki umyć, osuszyć, odciąć nać. Główki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, delikatnie posolić. Dodać ok. 3 łyżek posiekanego koperku i 3 łyżki jogurtu naturalnego. Dokładnie wymieszać. Najlepiej smakuje schłodzona.